Saturday, 17 March 2012

Tidak Terungkap - Episod 3

Ketika dia mula mengatur langkah, semua orang yang menyaksikan latihan aku pada pagi itu mula menepuk tangan berirama yang telah mereka reka sendiri setelah berhari2 berlatih setiap malam. Mujurlah, semalam ketika rehearsal baru mereka dapat menguasai tepukan berirama tersebut. Sebelum hari rehearsal itu, sangat menghampakan..Setiap malam ketika mereka berlatih ada sahaja penduduk kampong yang dimasukkan ke hospital kerajaan dan klinik swasta. Setiap malam ada sahaja diantara mereka yang tersilap tepuk; tertepuk rakan disebelah sehingga membawa kepada “keteguran”(gangguan makhluk halus yang menyampuk manusia) malah ada juga penduduk kampong yang tertepuk nyamuk dan lalat. Sehingga ada yang dijangkiti penyakit demam kepialu, demam denggi dan pening lalat yang serius.

Mana tidaknya, setiap malam mereka dihimpunkan untuk mempersembahkan tepukan mereka. Alhamdulillah, penglibatan mereka sangat hangat sehingga dihebohkan dimedia massa seperti radio rasmi program ini Hot FM, Lebih Hangat Daripada Biasa. Mereka bercadang untuk meruskan penepukan program ini untuk musim yang ke-2 kelak.

Setiap malam diadakan proses penyingkiran bagi penduduk kampong yang tiada langsung bakat dalam tepukan berirama ini. Mereka sangat kecewa kerana tidak terpilih untuk dijadikan skuad elit penepuk tangan berirama di kampung ini; Kampung Pasir Putih.

Namun setelah mendengar nasihat daripada ketua kampong, semua redha dengan ketentuan yang telah ditakdirkan kepada mereka. Berikut adalah sedutan daripada ucapan ketua kampong Pasir Putih, Kazekage ke-4,

” Duhai penduduk kampong sekalian.. Sabar jak la kalau tak dapat menyertai program yang berprestij ini.. terima lah hakikat yang korang tak da bakat dalam bidang seni.. try la bidang lain k?”

Mancha mula melontarkan cakera padatnya kearah ku.. Dengan kelajuan cakera padat selaju 100km/j semua penonton termasuk aku sungguh teruja dengan lontaran yang cukup laju itu.. Seperti filem2 tamil yang aku tengok kat tv setiap hari ahad di TV2 tidak aku sia2kan.. Hahaha.. Aku melompat tanpa berlengah2 lagi dengan senyuman yang cukup sinis yang mampu mengguris perasaan insan yang sedang dilamun asmaradana.. Seiringan gerakan aku, muzik mula kedengaran..


Tidak Terungkap - Episod 2

Setelah siap solat Subuh, aku terus ke belakang rumah untuk berlatih.. Inilah rutin mingguan ku untuk membentuk bodyku menjadi lebih daya tahan kardiovaskular, anti-kuman, anti-penuaan dan tahan banting. Walaupun susuk tubuhku bukan seperti pemain gusti, bina badan mahupun perenang berirama, namun itu bukan penghalang!!Crew2 yang dipertanggungjawabkan bertungkus lumus men-setting peralatan yang kami pinjam di Jabatan Aset Kampung. Kami mahu program hari ini berjalan lancar tanpa minyak pelincir. Peralatan yang kami sediakan ini semata2 untuk aku berlatih, oleh itu aku tidak mahu mensia2kannya lagi.. [nada bangga] Aku juga tidak mahu mengecewakan mereka walaupun mereka seringkali mengecewakan diriku. Aku mahu latihan ini berlalu dengan cepat tetapi penuh dengan penghayatan dan pengharapan. Semoga latihan ku ini, mendapat restu daripada kedua2 mempelai.. Hahaha..

“Ok you guys.. Set your mark.. Get Ready.. Go!”, begitulah sahut salah seorang lelaki penduduk kampong yang diberi kepercayaan oleh penduduk kampong sebagai ketua refree pada hari itu. Beberapa orang lagi menjaga garisan ditepi padang latihan untuk mengelakkan aku tidak lari dari medan pertempuran pada hari ini.

Salah seorang dari beberapa orang penduduk kampung yang aku bayar untuk latihan ini mula mengatur langkah. Dengan bayaran RM2/jam aku menyewa dia untuk berlatih denganku mengikut jadual yang telah ditetapkan oleh Majlis sukan Negara (MSN) yang telah diluluskan oleh jemaah menteri kabinet yang telah bermesyuarat di PWTC yang bersidang selama 3 hari 3 malam pada beberapa bulan yang lalu.

Mancha yang berkemampuan untuk melontar careka padat yang original dan cetak rompak berserta dengan cover album sekali kepada mangsa yang di targetnya berdasarkan niat yang betul dihatinya.. Banyak album yang menjadi korban untuk aku berlatih.. Bukannya apa, latihan ini adalah untuk menghapuskan cekera padat cetak rompak yang telah dirampas oleh pihak Kastam semenjak beberapa tahun lalu..Mancha, 20, bersusuk tubuh kurus gila, badan gelap gelita (kadang2 sukar aku bezakan dirinya dengan warna langit malam tanpa kerlipan bintang2..), kerana masalah yang aku hadapi ini, aku dibekalkan dengan google night vision V2.0 untuk melihatnya walaupun masih lagi samar2 aku melihatnya..

Badannya yang dapat melentur seperti pokok buluh perindu itu tidak aku pandang rendah.. kerana dia sememangnya sangat tinggi, setinggi langit biru yang tidak dapat di sentuh dengan tangan kanan mahupun kiri. Kelebarab badannya tidak aku nafikan, pinggangnya sangat ramping dan runcing. “Aku mesti mengalahkannya untuk menaikkan CGPA ku..”, rontaku didalam hati kecilku. Lantas, loceng perlawanan dibunyikan! Perlawanan dimulakan!


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...