Tuesday, 17 April 2012

Tidak Terungkap - Episod 7


Ya, aku ada sesorang yang aku sukai, seorang yang sangat memenuhi list yang aku tetapkan selama ini. Namun, jika tiada jodoh aku redha dengan ketentuan jodoh pada diriku ini. Siapalah diriku ini yang mengharapkan seseorang insan yang sempurna dimata ku sedangkan aku tidak berusaha menjadi manusia yang baik. Oh, sungguh menusuk perasaan ini. Perlawanan ini sungguh banyak mengajar aku bermacam2..


“Maafkan aku Mancha.. “, itulah ungkapan yang mampu ku lafazkan pada bibirku yang tidak terlalu nipis merah merekah bak delima ini. Walaupun aku tidak memakai produk kecantikan namun itulah anugerah yang aku ada. Banyak gosip2 yang sudah lama yang menjadi pertikaian didalam dunia kecantikan tentang keistimewaan yang aku miliki ini.


Ada yang berpendapat aku memakai susuk pada bibir. Statement itu aku tolak mentah kerana tak da langsung logiknya. Selain itu, seseorang professor dari University Harvard pula memberikan kesimpulan bahawa bibirku ini adalah diantara jenis2 bibir yang hampir pupus di muka bumi ini.
Aku dimasukkan kedalam wad ICU setelah mendengar statement tersebut. Hidungku berdarah tanpa henti malah menjadi antara penyakit yang terpelik dalam dunia perubatan. Malah pada awal tahun ini juga, terdapat bomoh yang mengandaikan bahawa bibirku adalah pemilik asal bibir Justin Bieber.  Statement ini menjadi isu panas didalam dunia selebriti antarabangsa. Hampir sahaja Justin Bieber mengeluarkan saman malu terhadap bomoh tersebut. 


Tiba2 suasana mula berubah.. Pengaliran angin monsun pada bulan ini turut berubah menyebabkan angin bertiup sepoi2 bahasa lingua franca yang tidak difahami oleh masyarakat tempatan. Ahli meteorology juga masih bertelagah tentang masalah ini kerana peralihan angin tersebut tidak tepat pada masanya. Angin tersebut menyebabkan nelayan tempatan tidak dapat turun kelaut pada awal pagi itu.

“Sabo je la jang..”, ungkap mereka beramai2. Raut wajah mereka yang sangat tension dan mengharapkan aku menghabiskan perlawanan ini sanagt mereka nantikan sejak turun-temurun.
Ombak setinggi 2meter mula memukul tepian pantai dan mencetuskan kegerunan para nelayan yang turut menyaksikan peristiwa itu. Menurut apa yang aku belajar dari bilik kuliah, peristiwa ini boleh menyebabkan masalah kepada kehidupan terumbu karang kerana terdapat jenis karang yang sangat mudah pecah dek ombak yang kuat dari biasa.Begitulah semangat yang cukup jelas terpancar pada raut wajahku pada saat ini. Siapa sangka level ku sadah sampai ketahap yang cukup memberangsangkan semangat juang yang menjulang tinggi lalu memberikan motivasi kepada bakal2 pelajar yang akan menduduki peperiksaan UPSR, PMR, SPM pada tahun ini. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...